Múzem predstavuje predmety zhotovené domorodcami z Papuy

12.11.2009 Poprad

Poprad 12. novembra (TASR) – Podtatranské múzeum v Poprade vystavuje od stredy vyše pol druha stovky predmetov zhotovených domorodcami z Papuy-Novej Guiney.
Počas svojho misijného pôsobenia v povodí riek Sepik a Ramu na severovýchode tohto veľkého ostrova v západnom Tichomorí ich zozbierala sestra Bohdana Vörösová z misijnej kongregácie Služobníc Ducha Svätého. Napokon sa dostali do vlastníctva jej príbuznej Viere Zvarovej z Popradu.
Ide celkove o 161 masiek a iných rituálnych predmetov, plastík, súčastí odevu a pracovných nástrojov. Dopĺňajú ich knihy a písomné dokumenty o kultúre i prostredí Papuy-Novej Guiney, fotografie a premietanie filmu Pavla Barabáša Pururambo, ako aj videoukážky z pôsobenia slovenských misionárov. Výstavu sprevádza reprodukcia charakteristických novoguinejských zvukov, volania tamojšieho národného vtáka rajky a rituálneho spevu domorodcov.
Počas otvorenia výstavy predstavila riaditeľka múzea Magdaléna Bekessová genézu myšlienky o samotnej príprave výstavy. Skúsenosti z misijnej a inej práce v krajine pôvodu predmetov prezentovala zástupkyňa spomenutej kongregácie sestra Mária Florková.
Výstava potrvá do 7. marca 2010 a ponúka zaujímavé a poučné spestrenie zimnej lyžiarskej, turistickej či všeobecne rekreačnej návštevy oblasti Vysokých Tatier. Podtatranské múzeum má snahu získať celú kolekciu vystavovaných predmetov do svojho zbierkového fondu.
 

Vyberte región